Geld en je relatie

ABC

geld-in-je-relatieIn het begin van een relatie maken we meestal geen punt van wie betaalt voor wat. We willen gewoon dicht bij onze geliefde zijn en we staan niet stil bij onze dagelijkse uitgaven. Maar naarmate het nieuwe van de relatie verdwijnt, komt het gekibbel over geld.

Liefde is blind, geld niet

Wie moet voor wat betalen? Als de ene aanzienlijk meer verdient dan de andere, kan dit een groot probleem zijn. Ruzie over geld ligt nog altijd aan de basis van de meeste breuken in relaties bij holebi’s. Natuurlijk is niet het geld de schuldige maar gaat het om het verdelen van de macht. Daarbij wordt geld als wapen gebruikt. Maw, we denken dat we ruzie maken om geld, maar het gaat om iets veel diepers. Hier komt het op neer: laten we het geld dat onze partner verdient onze doen en laten bepalen of is het omgekeerd?

Om dit gekissebis te vermijden is het goed om bij het begin van een relatie een regeling uit te werken. Als twee mensen elkaar ontmoeten en de én verdient veel meer dan de ander, gaat de ‘rijke’ partner in het begin van de relatie de andere onbewust proberen aan zijn of haar kant te krijgen. Hij of zij doet dit, met goede bedoelingen en betaalt voor etentjes, shows, bloemen en cadeau’s. Soms zal de ‘armere’ aanbieden te betalen en dit zal hem of haar een paar keer lukken, maar de ‘rijkere’ zal veeleer de rekening voor zichzelf nemen met de woorden: “Maak je er maar geen zorgen over, ik verdien meer dan jij, het is geen enkel probleem voor mij”. Het is pure psychologie. Door meer dan zijn of haar deel te betalen heeft de rijkere partner het gevoel macht te hebben over de armere maar tegelijkertijd voelt hij of zij ook dan er van hem of haar geprofiteerd wordt. De rijkere partner duwt zichzelf in de rol van ouder of van verzorger en na verloop van tijd kan dit gevoel hem teveel worden.

Natuurlijk hebben partners die geld gebruiken als machtsmiddel een diepe angst dat ze niet veel meer te bieden hebben dan geld. Ze zijn bang dat hun partner hen zal verlaten als ze niet aanbieden om alles te betalen. Voor de armere partner zorgt deze situatie voor allerlei problemen. Hij of zij wil bij de rijkere blijven maar beseft dat ze hem of haar financieel niet kan bijbenen, waardoor hij of zij het verdraagt om betaald te worden. De armere kan er ook weigerachtig tegenover staan, omdat de rijkere hem eraan herinnert hoeveel hijzelf niet betaalt en daarom altijd lief moet zijn.

Schrijf het op

De psychologische noden en motivaties zijn voor elke koppel anders. En vaak hebben we onze houding ten opzichte van geld geleerd van onze ouders. Het beste begin je door op papier neer te schrijven wie voor wat betaalt. Hierdoor leggen beide partners hun kaarten op tafel – wat ze willen, wat ze zich kunnen permitteren en waar ze zich moeten aanpassen.

Er zijn heel wat “armere” partners die zich diep in de schulden stoppen om hun “rijkere” partner te kunnen bijbenen. Natuurlijk houden ze van deze levensstijl, maar ze kunnen zich deze niet permitteren. Zo was er de jonge, worstelende acteur, wiens geliefde een advocaat was. Natuurlijk verdiende de advocaat veel meer dan hem. Die nam hem altijd mee uit naar etentjes maar de acteur wou het niet hebben dat er voor hem betaald werd, maar hij kon het zich niet permitteren. De advocaat vertelde hem steeds: “Maak je er maar geen zorgen om, ik betaal het graag.” Wat de acteur kon zeggen tegen zijn vriend is: “Ik wil je zien, ik wil bij je zijn, maar ik kan mij die etentjes niet permitteren en ik voel mij ongemakkelijk als jij alles voor mij betaalt. Als je wil, kan ik een paar keer per week koken voor ons twee en kan jij mij nu en dan eens op een etentje trakteren.”

Uitgaven tijdens de relatie

Eens het gedaan is met afspraakjes en dat de relatie start, is het goed om een overeenkomst neer te schrijven om te bepalen wie voor wat betaalt naarmate het inkomen. Als een koppel ervoor kiest om in een prachtige en dure loft te wonen, moet vooraf bepaald worden hoeveel elkeen betaalt.

Als één van de beide partijen veel meer verdient dan de andere, moet dit gereflecteerd worden door de kosten van de flat op een realistische manier te delen. Willen jullie dat niet, dan ga je beter ergens wonen waar het goedkoper is. Als jullie inkomen echt heel ver uit elkaar ligt, kan je het 75/25 doen, of op een andere manier, zolang je maar bij deze regeling blijft.

Hoe je dagdagelijkse kosten zoals eten, energie, de was, enz. deelt kan ook bepaald worden in een overeenkomst. Hou ook je etiketten en facturen bij. Als je iets koopt voor het huis, schrijf dan je naam op het ticket of de factuur en hou deze bij in een doos. Om de paar maanden leeg je de doos en tel je op hoeveel je gespendeerd hebt. Eén van jullie betaalt dan de andere volgens de eerder gemaakte overeenkomst.

Deze simpele boekhoudmanier lijkt op het eerste gezicht misschien wat tijdrovend, maar door dit te doen vermijd je in de toekomst heel wat problemen.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 16 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.