Gay Games

ABC

gay-gamesDe Gay Games, een groot internationaal sporttoernooi voor homo’s en lesbiennes, wordt één keer in de vier jaar georganiseerd, steeds in een andere stad, net als de Olympische Spelen. De Gay Games zijn ooit gestart omdat het voor openlijk homoseksuele topsporters lastig of zelfs onmogelijk was om bijvoorbeeld sponsors te krijgen en op hoog niveau te sporten. Daarom zwijgen veel homo- of lesbische topsporters over hun seksuele voorkeur. En nog steeds speelt discriminatie een rol in de topsport. Tijdens de Gay Games in Amsterdam in 1998 weigerde de Internationale Schaatsunie bijvoorbeeld het kunstrijden te erkennen als officieel evenement. Hierdoor dreigden enkele topschaatsers en scheidsrechters die aan de Gay Games meededen, uitgesloten te worden van deelname aan internationale schaatswedstrijden.

Naast een sporttoernooi zijn de Gay Games ook een cultureel evenement. Er zijn bijvoorbeeld theatervoorstellingen, tentoonstellingen en verschillende feesten. Er is aandacht voor mensenrechten en de positie van homoseksuelen wereldwijd. Het programma heeft een serieus, maar ook een vrolijk karakter. Mensen uit de hele wereld komen samen en ontmoeten elkaar. Homoseksuelen zijn daardoor opeens even in de meerderheid. Dat kan mensen een gevoel van bevrijding en veiligheid geven. Homoseksuelen die in hun dagelijks leven niet voor hun gevoel uit kunnen komen, kunnen tijdens zo’n evenement trots laten ziet wie ze zijn. Aan de andere kant kan deelnemen aan de Gay Games ook een risico inhouden.

De voetbalvrouwen uit Zimbabwe konden niet terug, omdat zij vervolgd werden toen bekend werd dat zij aan de homospelen hadden meegedaan. Voor veel deelnemers uit Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse, Aziatische en Oost-Europese landen is het contrast tussen de openheid van de Games met de situatie in hun eigen land groot. Dat maakt het voor hen extra moeilijk om terug te gaan.

www.gaygames.com

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 14 januari 2010 - 0 reacties op dit artikel.

Tags :

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.