Fysiek geweld op school tegen holebi’s

ABC

fysiek-geweld-op-school-tegen-holebi'sGeweld tegen holebi’s of zij waarvan het gedacht wordt, is een probleem waarmee niet alleen scholen, maar de hele gemeenschap mee wordt geconfronteerd. Elke dag zijn in ons land minderheden slachtoffers van geweld. Ook holebi’s vormen een minderheid. Het is daarom niet ongewoon om op de Gayworld.be-redactie verhalen over lichamelijk misbruik ervaren door henzelf of hun vrienden, van holebi-studenten te horen.

“Toen ik 15 was, heb ik me geout bij een aantal van mijn vrienden. Uiteindelijk ging dat nieuws de hele school rond. Op de voorlaatste schooldag verliet ik de school via de parking en hield de aanvoerder van het volleybal-team mij tegen. Hij zei: “Jij mag hier niet voorbij, mietje”. Ik liet het kunstproject vallen dat ik bij me had en hij sloeg mij verrot…”

“Reeds van toen ik negen jaar was, werd ik constant door mijn klasgenoten gepest. Ik werd verbaal en lichamelijk aangevallen. Ik ben in kasten gestopt en soms werd er met een bezem op mijn hoofd geklopt. Ik heb me geout toen ik in het laatste jaar zat en gedurende dat jaar alleen al kan ik me talloze incidenten herinneren van mensen die mij verbaal of fysiek kwetsten. Van mensen die briefjes in mijn rugzak stopten tot mensen die mij fysiek bedreigden.”

Pesterijen en misbruiken zijn vooral gericht naar studenten die zich niet conform de sociaal aanvaarde rolpatronen gedragen. Zo zijn, ongeacht hun seksuele voorkeur, mannelijke studenten met eerder vrouwelijke gedragspatronen makkelijker slachtoffer van geweld dan zij die meer naar het rolpatroon gedragen. Geweld tegen hen is dan vaak ook diepgaander. Getuigenissen van holebi-studenten die geen verbaal of fysiek geweld hebben ervaren zijn eerder een uitzondering op de regel.

“Mijn verhaal is ongewoon, ik heb geen verbaal of fysiek geweld gekend. Ik heb echter vrienden in andere scholen die wél het slachtoffer zijn geweest van geweld. Die fysiek aangevallen zijn en die soms verplicht werden om van school te veranderen. Mijn school is een veilige plek omdat die school dat zo wil, en omdat we er allemaal samen aan werken!”

De bedreiging van de veiligheid van holebi-studenten moet weggenomen worden omdat het hen verhindert van een kwalitatieve opleiding te genieten. Het is opvallend dat ondermaatse schoolprestaties, een lage eigenwaarde en een hoog zelfmoordpercentage onder holebi-studenten in nauw verband staat met de bedreigingen en het lichamelijk misbruik waarvan zij vaak het slachtoffer zijn.

Vertel anderen over dit artikel :
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • E-mail this story to a friend!
 • Netvibes
 • NuJIJ
 • Technorati
Geplaatst op 16 augustus 2009 - 2 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , , , , ,

2 reacties to “Fysiek geweld op school tegen holebi’s”

 1. Dirk 28 juni 2011 at 17:58 Permalink

  Homo Geweld Antwerpen Van Schoonhovestraat

  Jongstleden, werd er in Cafe Strange ( oudste homocafe in antwerpen ) zowel de uitbater als een klant het ziekenhuis in geslagen. Beide werden zwaar gewond en moesten met spoed geoppereerd worden.

  Na enige tijd is de politie gekomen om een klein verhoor op te nemen. Voor de rest geen politie meer gehoord of gezien.
  En dan bepaalde politici op Tv de grote jan uit hangen alsof ze met zulke echt problemen begaan zijn.

  Zij hebben bewust de Van Schoonhovestraat laten verloederen door bijna de dagelijkse kriminaliteit te tolereren.

  Vechtpartijen met messen, roofovervallen waren/zijn er schering en inslag.

  Zowel het hoofd van de politie als het bestuur in Antwerpen zijn hier van op de hoogte, maar hebben nooit echt iets ondernomen. Over hypocrisie gesproken.

 2. Dirk 28 juni 2011 at 17:59 Permalink

  correcte weergave van de feiten


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.