Familiefeesten overleven

ABC

familiefeesten15 december. Weeral een jaar voorbij. In deze donkere tijden schijnen mensen de nood te ondervinden zich met bekenden rond een tafel verenigen en zich te goed te doen aan de meest exquise spijzen. Je raadt het al, we hebben het hier over het zogenaamde familiefeest. En je kan je nog zo goed voorbereiden, maar op een bepaald moment op de avond komt gegarandeerd die ene verscheurende vraag. “En, heb jij nog geen lief?”

Je had natuurlijk liever gehoopt dat je grootouders (want meestal mag je de vraag uit hun hoek verwachten) je een aangenamer kerstcadeau hadden gegeven, maar de vraag is er nu en je kan er niet meer onderuit. En wat nu? Wel, nergens ter wereld is de context zo belangrijk als op een familiefeest. Met andere woorden, je antwoord zal afhangen van het feit of je al dan niet out bent en bij wie.

Als de rest van je familie het weet, kan je gerust zeggen waar het op staat en dan volstaat een kort antwoord ruimschoots. Maar aangezien de meeste onder jullie wel te kampen zullen hebben met een iets ingewikkelder situatie, zullen we ons voor de rest van dit artikel daarop baseren.

Je bent out, maar alleen tegen je ouders. Dan kan je dus, als iemand van de rest van de familie de vraag stelt of je een lief hebt en je ook daadwerkelijk een relatie hebt, twee dingen doen. Je kan liegen of de vraag ontwijken. Of je kan antwoorden en eerlijk zijn en zeggen dat je een lief hebt. Maar dan zal je familie (als je een jongen bent) vragen hoe ze heet, hoe het met haar is, enzovoorts. Voor meisjes geldt natuurlijk steeds het omgekeerde. Maar het komt in feite allemaal hier op neer.

Als je echt eerlijk wilt zijn zal je vroeg of laat wel moeten zeggen hoe de vork echt in de steel zit. Dat je holebi bent. Nu is de vraag, is het dat allemaal wel waard? Eerlijkheid en gemoedsrust is een ding, maar een familiefeest op zich is iets anders. Is het wel zo verstandig om aan een volle tafel duidelijk te maken dat je holebi bent? Je zal de avond in ieder geval een andere wending geven en enige vreemde en verbaasde blikken zullen dan ook niet ontbreken. Je moet jezelf dan ook de vraag stellen, wil je dat wel allemaal op je geweten hebben? Kan je het familiefeest beter niet in alle rust laten verlopen en niet teveel voor opschudding zorgen?

Rustige familiemomenten hebben ook hun waarde en, laat ons eerlijk wezen, er zijn betere momenten om het aan je familie te vertellen. Maar wat als je nog tegen niemand out bent? Zijn er dan echt geen familiefeesten die ideaal zijn voor een outing? Voor wie nog niet out is kan het misschien een goede gelegenheid zijn om erover te beginnen als je alleen met de rest van het gezin aan tafel zit. Dat moet kunnen als het gesprek ietwat vertrouwelijk is. Maar onthoud hier ook, je zal de avond in ieder geval een totaal andere wending geven.

Familiefeesten, het is een aparte kwestie. En soms kunnen gesprekken een volstrekt verrassende wending nemen. Natuurlijk wil je altijd eerlijk zijn tegen iedereen, maar vooral op familiefeesten geldt, een beetje tact is altijd meegenomen. Laat de mensen gewoon genieten van het avondje onder elkaar en zoek liefst een andere gelegenheid om het hete hangijzer te smeden. Dat wil niet zeggen dat je moet liegen, maar de vraag creatief afwimpelen is zeker geen zonde. Een leugentje om bestwil mag best bij hoge uitzondering.

En misschien wacht je met je grote nieuws beter tot na nieuwjaar? Al goede voornemens gemaakt? Dan is dit alvast het eerste. Veel succes.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 16 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.