Coming-out, is dat verplicht?

ABC

coming-out-verplichtNeen. Het is niet verplicht om te vertellen dat je homo, bi of lesbisch bent. Het kan wel een enorme opluchting zijn. Maar het hoeft niet. Het doet er in een bepaalde situatie niet toe, of het gaat niemand wat aan. Of iemand wil het liever niet vertellen, omdat hij of zij weet dat het voor de ander lastig of zelfs onmogelijk is om om het te accepteren. Coming out kan betekenen dat iemand het contact met anderen op het spel zet. Als hij of zij vertelt op andere jongens of op andere meisjes te vallen, kunnen ze bang worden, teleurgesteld of verdrietig zijn, roddelen, opmerkingen maken en iemand in het ergste geval mishandelen. Als je eigen familie je zo behandelt, is dat des te pijnlijker.

Sommige homo’s en lesbiennes zeggen er dus niets over. Ze vrezen dat hun omgeving het niet accepteert. Sommige mensen vertellen het alleen aan een klein aantal mensen. Misschien wel aan de directe familie maar menden die verder van ze afstaan, gaat het niks aan. Daarbij komt dat coming out een westerse invulling is van homoseksuele gevoelens. Homoseksualiteit gaat in de westerse cultuur met name over identiteit: je bent iets, en daarover ben je uitleg verschuldigd. Je leeft met een geheim als je het niet vertelt. In andere culturen bestaat homoseksualiteit op die manier niet. Daar gaat het meer om gedrag: je kunt homoseks hebben, zonder dat je identiteit daardoor verandert. Daarover moet je je ouders dus ook geen officiële mededelingen te doen. Je vertelt je ouders toch ook niet alles wat je doet?

Dina: “Mijn ouders vragen er niet naar en ik laat het zo. In onze cultuur is het ongepast om daarover te praten. Dat doe je gewoon niet. En als je het wel doet, lig je eruit. Je hoeft geen toestemming te vragen want die heb je eigenlijk al. Maar als je over wilt praten, krijg je geen toestemming”.

Michel: “Ik vrees dat mijn vader een woede-uitbarsting krijgt en dat er zelfs fysiek geweld aan te pas komt wanneer hij ontdekt dat ik homo ben. Waarschijnlijk sta ik binnen enkele minuten met mijn koffers buiten en ik weet niet of ik ooit weer thuis zou mogen komen. Ik ben ook bang voor mijn broer. Hij lijkt op mijn vader en is dus ook autoritair en traditioneel. Hij windt zich in alles op. Hij moest eens weten dat ik niet in meisje maar in jongens geïnteresseerd ben.”

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 11 februari 2010 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.