Besnijdenis

ABC

besnijdenisIk zat onlangs in een ziekenhuis, wachtend op een vriend die er was voor een niemendalletje. Tegenover mij zat een moeder wiens zoon werd besneden. Omdat ze nogal van streek was, begonnen andere vrouwen met haar te praten. Ze waren het allemaal eens dat haar zoon veel gelukkiger zou zijn en dat, als zij mannen waren, ze ook besneden zouden willen worden. Ik moest mij inhouden om niet uit te roepen: “Zijn jullie gek?!”. Maar dat is slechts mijn opinie. Laten we wat feiten overlopen en dan kan je zelf beslissen.

Wat is besnijdenis?

Besnijdenis of circumcisie betekent letterlijk “er rond snijden” en is de term die gegeven wordt aan een chirurgische procedure waarbij de voorhuid verwijderd wordt van de penis. Homo’s noemen mannen die besneden zijn “cut” en mannen die niet besneden zijn “uncut”.

Bij Joden is de besnijdenis een ceremonie.

Bij Joden is de besnijdenis een ceremonie.

Waarom een besnijdenis ?

Eerst en vooral is een besnijdenis van een onderdeel van een ritueel. In sommige religies en culturen heeft besnijdenis een speciale betekenis. Zo laten Joodse ouders hun zonen besnijden door een rabbi tijdens een ceremonie. In sommige Afrikaanse culturen worden tienerjongens besneden als recht om volwassen te worden.

Een andere aanleiding tot besnijdenis, kan een medische reden zijn. Soms is de voorhuid te nauw, waardoor het terugtrekken van de voorhuid moeilijk is, pijnlijk en zelfs onmogelijk. Dan wordt de voorhuid verwijderd. Toch beweren de tegenstanders van besnijdenis dat het probleem zich na verloop van tijd oplost zonder chirurgie.

Besnijdenis heeft ook met cultuur te maken. In het overgrote deel van de Engelssprekende wereld worden mannelijke baby’s traditioneel besneden, vaak zonder dat de ouders er goed over nadenken. Maar, de tijden veranderen en vele ouders vragen zich af of een besnijdenis nog gewenst is.

Wat zijn de voordelen van een besnijdenis?

Eerst en vooral is er een verminderd risico op ziektes; er is bewijs dat onbesneden mannen groter risico lopen op peniskanker, maar experts stellen zich de vraag of de besluiten van het onderzoek wel kloppen. En peniskanker is uiterst zeldzaam. Er wordt ook aangenomen dat onbesneden mannen een groter risico lopen op infecties aan de urinewegen en dat hun vrouwelijke seksuele partners daardoor ook groter risico lopen. Nogmaals, de besluiten zijn niet eensluidend, en gelukkig reageren de meeste infecties aan de urinewegen goed op antibiotica. Onbesneden mannen schijnen ook groter risico te lopen op een seksueel overdraagbare ziekte. Maar het is vanzelfsprekend dat besneden zijn geen voldoende bescherming biedt tegen deze risico´s.

Velen geloven dat besneden penissen properder zijn. Het is waar dat onbesneden mannen goed moeten opletten dat zij bij het wassen de voorhuid wegtrekken en eronder wassen.

Tot slot zijn er heel wat mensen die vinden dat een besneden penis er leuker uitziet. Maar over smaken valt niet te twisten…

Wat zijn de nadelen?

Zoals bij iedere chirurgische procedure zijn er risico’s verbonden aan een besnijdenis. Fouten kunnen gebeuren en er kunnen complicaties optreden. Deze zijn zeldzaam, maar men moet goed overwegen of zelfs het kleinste risico gerechtvaardigd is bij een procedure die medisch niet noodzakelijk is. In sommige gevallen is de overgebleven huid te nauw, waardoor een erectie oncomfortabel en pijnlijk kan zijn. Het grootste nadeel van de procedure is dat deze onomkeerbaar is en meestal wordt uitgevoerd op zuigelingen. Zij kunnen niet voor zichzelf beslissen. Volwassenen die besneden zijn kunnen spijt krijgen over de beslissing van hun ouders.

Wat is het effect op homo’s?

In landen waarin veel besnijdenissen worden uitgevoerd, worden onbesneden mannen als ongewoon beschouwd, zelfs als exotisch. Terwijl sommige homo’s geen zin hebben in een onbesneden penis, zijn er veel meer die erdoor gefascineerd worden. Daardoor vermelden homo’s vaak in hun zoekertjes of ze “cut” of “uncut” zijn en er zijn massa’s homosites die enkel “uncut” mannen tonen.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 16 augustus 2009 - 1 reactie op dit artikel.

Tags : , , , , , , , ,

1 reactie to “Besnijdenis”


Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.