Shakespeare, William – Two gentlemen of Verona

two-gentlemen-of-verona-william-shakespeareAlhoewel slechts weinigen zullen beweren dat “Two Gentlemen of Verona” één van Shakespeare’s beste toneelstukken is, dient dit stuk als beste referentie voor zijn romantische komedies. “Two Gentlemen of Verona” geeft je een kijk op de briljantheid in zijn beste werken.

Het stuk voert Julia ten tonele, de eerste van de vele dappere, vindingrijke heldinnen-in-travestie.

Shakespeare gebruikte steeds dwazen en narren om ernstige verklaringen te brengen over het leven en de liefde en om de zotheid van de adel uit te beelden. “Two Gentlemen of Verona” bevat twee zeer komische scènes met de figuur ‘Launce’. In één scène somt hij de kwaliteiten op van een melkmeid waarop hij verliefd is geworden en helpt hij ons om te begrijpen dat liefde blind en relatief is. In de andere scène beschrijft hij de moeilijkheden die hij ondervindt bij het bezorgen van een hond in opdracht van zijn meester Proteus.

Het plot heeft één van de snelste ontwikkelingen die terug vinden zijn in een toneelstuk. Het thema van het stuk gaat over de verwante conflicten die verlangen, liefde, vriendschap en vergiffenis kunnen creëren en overwinnen. Proteus is een man die letterlijk verdwaasd is door zijn bezetenheid voor Silvia, waardoor hij als zijn verfijnde kwaliteiten verliest. Toch kan dit goedgemaakt worden nadat hij bijna een zeer vuile streek heeft geleverd. Op die manier is het toneelstuk heel optimistisch.

Vooral de scène waarin Proteus en Julia (die zich heeft vermomd als edelknaap) de rol van verkeerde kandidaten voor anderen spelen om hun eigen belangen te dienen, is niet te versmaden. Fans van “Othello” zullen genieten van dit voorspel van Iago.

De tekst zelf is hier en daar wat naakt om het hele stuk goed voor te kunnen stellen. Het is daarom ook aangeraden om het toneelstuk ook eens te gaan bekijken. Als dat niet mogelijk is, probeer dan een audio-versie te beluisteren tijdens het lezen van het stuk. Dat zal je helpen in de sfeer te komen die Shakespeare ontwikkelde.

Nadat je “Two Gentlemen of Verona” hebt gelezen, denk dan eens na of vriendschap belangrijker is dan liefde, gelijk aan of minder. Is vriendschap minder belangrijk dan liefde. Of is vriendschap een minder intense vorm van liefde. En kan je liefde en vriendschap ervaren bij één en dezelfde persoon?

Two gentlemen of Verona door William Shakespeare

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 09 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.