Mohanti, Prafulla – Through brown eyes

through-brown-eyes-prafulla-mohanti

‘Ben jij een zwarte?’
‘Neen, ik ben bruin.’
‘Licht of donker?’
‘Is de kleur van mijn huid belangrijk?’
‘Het spijt me, de kamer is al bezet.’

Zo begint Prafulla Mohanti’s zoektocht naar een verblijfplaats in Leeds tijdens de vroege jaren 1960. Deze gebeurtenis was, en is nog steeds, treffend voor alle zwarte en ethnische gemeenschappen die leven in Groot-Brittannië

Prafulla Mohanti is een goede man – die schrijver die je graag zou ontmoeten. Naast zijn werk als schrijver is hij ook een professionele architect en een stadsplanner, schilder, choreografeur. Hij is een getalenteerde man met een ‘brede visie’. Hij woont in Engeland maar heeft nooit de band doorgeknipt met zijn geboortedorpje in India. Zonder zich aan te stellen helpt hij evenveel kinderen met hun kunstwerken in het Londense East-End.

Als hij uit een taxi wordt gegooid, of wordt bespuwd of in elkaar wordt gelagen, of wanneer een brief van hem wordt gestolen in het park, veroordeelt zowel de schande van die daden als de cultuur waarin zulke waandaden gemeengoed zijn geworden.

“Toen ik pas aankwam”, zegt hij, “was Londen een veilig plaats om te leven. Geleidelijk aan werd geweld een natuurlijk deel van ons leven.” Zijn verdriet voor een maatschappij die hij eens respecteerde, wordt aangrijpend beschreven in eenvoudige taal en wordt uiteindelijk een harde aanklacht.

Dit is het schokkende deel van het boek, maar toch gaat het boek over iets anders. Mohanti heeft over alles wat en iedereen die hij ziet, iets te zeggen. Over het mediteren voor hij kan slapen op de klamme bedden van Surbiton, over het waarschuwende verhaal van Kaliluy en over het Tijdperk van de Vernietiging waarmee hij eindigt. “Through Brown Eyes” is zowel droevig als bekorend.

Through brown eyes door Prafulla Mohanti

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 09 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.