Burroughs, William S. – The Wild Boys

the-wild-boysWilliam S. Burroughs is zo’n schrijver die je ofwel haat ofwel graag leest. “The Wild Boys” gaat over een groep wilde jongens die opgroeien in een zeer onderdrukte maatschappij. Er zit heel wat seks in het boek, waarvan het merendeel homoseksueel, maar daarnaast zitten er ook heel wat interessante inzichten in. William is een echt satiricus en het is duidelijk dat hij met “The Wild Boys” een kijk geeft achter de slaapkamerdeuren van de Morale Meerderheid. Met “The Wild Boys” roept hij op om te rebelleren tegen onderdrukkende krachten en om van het leven te genieten.

Het boek begint met enkele glimpen op corruptie van de onderdrukkende klassen in een fantastisch landgoed (dat op de één of andere vreemde manier doet denken aan “Neverland” van Michael Jackson). De rijken worden er uitgenodigd voor een lang verblijf om er te eten, te sporten en om er seks te hebben. De uitgehongerde massa wordt buiten de grenzen van het landgoed gehouden en wordt gepest door het personeel van het landgoed.

Dan verhuizen we naar de Boys die ook hun eigen bizarre maatschappij hebben, maar die door William Burroughs in een veel positiever licht wordt gezet. De Boys houden van rituelen en van spiritualiteit en ze vechten samen voor hun recht op vrijheid.

Kleuren spelen een belangrijke rol in “The Wild Boys” en worden vaak gebruikt om personages en plaatsen te beschrijven. Vaak worden hele passages herhaald met niet meer dan enkele variaties. Soms zijn deze schrijfexperimenten interessant, soms zijn ze saai en het verhaal stokt soms. Sommige hoofdstukken zijn dan weer zeer helder en beschrijven de oorlog tussen de militairen en de Wild Boys, in andere hoofdstukken diept William Burroughs zijn personages verder uit en schrijft hij over hun homoseksuele verlangens.

“The Wild Boys” is misschien niet het beste boek van William Burroughs, maar het blijft wel aan je kleven. Er valt heel wat in te ontdekken en misschien is zijn moeilijke schrijfstijl een drempel die je moet durven overbruggen.

The Wild Boys door William S. Burroughs

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 02 november 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.