Shakespeare, William – The Two Noble Kinsmen

the-two-noble-kinsmen“The Two Noble Kinsmen” werd enkel voor een deel door Shakespeare geschreven. De eerste auteur was John Fletcher. In plaats van samen met hem te werken, herschrijft Shakespeare het stuk hier en daar. Het resultaat is dat er twee verschillende verstelstijlen zijn en twee verschillende verhaalontwikkelingen. Het onderliggende verhaal leunt dichtbij het bekende “Knight’s Tale” van Geoffrey Chaucer. Het resultaat is dat je een driedubbel beeld krijgt: dat van Shakespeare, dat van zijn mede-auteur en dat van Chaucer.

“Knight’s Tale” is een verhaal dat voornamelijk gaat over ridderlijkheid, liefde en spiritualiteit. “The Two Noble Kinsmen” gaat eerder over psychologie en menselijke emoties. Net zoals in de andere toneelstukken van Shakespeare, toont dit stuk aan hoe, als we ons niet kunnen beheersen, tegengestelde emoties problemen kunnen veroorzaken. In dit geval gaat het over twee neven, Palamon en Arcite, die ruzie met elkaar maken omdat ze beiden verliefd zijn op Emilia, de zus van Hertog Theseus. Het stuk gaat dieper in over hoe hun fatale passie voor Emilia beter gebruikt zou kunnen worden. Het dilemma kan slechts opgelost worden als één van hen verdwijnt. Hierdoor komt Emilia in een onmogelijke situatie want als ze met één van de neven huwt, betekent dit de dood voor de andere. Ze vindt ze beiden aantrekkelijk en ze voelt zich zeer ongemakkelijk omdat ze beiden van haar houden.

In een nevenverhaal wordt de dochter van de cipier verliefd op Palamon en zet ze het leven van haar vader op het spel. Als haar liefde niet beantwoord wordt, wordt ze gek als ze beseft wat ze gedaan heeft. Enkel door dieper in te gaan in haar waanideeën, kan ze de anderen bereiken.

Wat opvalt in dit stuk is dat Shakespeare een veel beter schrijver was dan Chaucer en Fletcher. Je kunt de delen die Shakespeare schreef aanduiden omdat de taal in deze veel compacter en krachtiger is en omdat de beeldspraak veel relevanter is. De spanning is ondraaglijk en doet je bijna kronkelen.

In vergelijking met dit stuk is “Knight’s Tale” een saai verhaal. Het is virtuoos geschreven maar je beleeft er niet veel plezier aan. Alhoewel het verhaal zich op bijna dezelfde manier ontwikkelt, worden er bijna geen gevoelens bij de lezer opgeroepen. Wanneer Fletcher in “The Two Noble Kinsmen” aan het woord is, gebeurt de verhaalontwikkeling traag en ontbreekt het aan emoties en wens je bijna zijn delen over te slaan.

Dit stuk zou het niet waard zijn om gelezen te worden als de voortreffelijke ontwikkeling van de dilemma’s die gecreëerd worden voor Emilia, erin zouden ontbreken. Je voelt haar pijn en net als haar wil je eraan ontsnappen. In deze scènes herken je de hand van Shakespeare.

Ook de verschillende scènes waarin de dualiteit wordt onderzocht tussen de liefde van de neven voor elkaar en hun jaloersheid uit liefde, zijn het vermelden waard.

Alhoewel dit toneelstuk wellicht niet bij je favorieten hoort, zal het toch je waardering voor Shakespeare aanscherpen.

The Two Noble Kinsmen door William Shakespeare

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 02 november 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.