Shakespeare, William – Sonnetten

sonnetten-william-shakespeareIn ruim honderd vijftig gedichten, die afzonderlijk schitterende kunstwerken zijn, weet Shakespeare de hele scala van emoties over te brengen zoals die voortkomen uit de driehoeksverhouding van een oudere man, een blonde jongen en een donkere dame.

Vormen Shakespeares sonnetten de mooiste dichtbundel die er bestaat? Ze zijn het treffendst van formulering: alle sonnetten bevatten regels die klinken als een klok, die in het geheugen blijven hangen als een spreekwoord, terwijl de overige verzen er nooit bij afvallen, nooit clichématig of redundant zijn. Ze zijn inhoudelijk rijk: de stof, liefde, jaloezie en tijdelijkheid, mag conventioneel zijn, ieder sonnet verrast met een nieuwe invalshoek. En het geheel is véél meer dan de som der delen: de driehoeksverhouding van twee mannen en een vrouw kent een duidelijke emotionele ontwikkeling, vooral alle nuances van ‘de liefde die vriendschap heet’ aan bod komen. Voor heel veel lezers is het antwoord op de vraag dan ook ja; geen wonder dat de “Sonnets” verreweg de vaakst vertaalde gedichten van de wereldliteratuur zijn. W. van Elderns vertaling is dan ook lang niet de enige in het Nederlands, ook niet de recentste, maar wel degelijk een van de mooiste. Daarvan kan de lezer zich eenvoudig overtuigen, omdat de Engelse versie ernaast staat.

William Shakespeare heeft niet alleen de mooiste dichtbundel van de wereldliteratuur, maar ook zevenendertig van de beste toneelstukken geschreven, zoals “Hamlet”, “Macbeth”, “Een winteravondsprookje” en “De storm”. Dat hij niet heeft bestaan, zoals wel wordt beweerd, zal niemand willen geloven die de menselijke emoties van de sonnetten tot zich door heeft laten dringen.

Sonnetten door William Shakespeare
Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep, €7,95, ISBN 90-253-4987-0

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.