Niles, Blair – Strange Brother

strange-brother“Strange Brother” is een homoroman geschreven door Blair Niles en gepubliceerd in 1931. Het vertaal gaat over de platonische relatie tussen een heterovrouw en een homoseksuele man en speelt zich af in New York City in de late jaren 1920, vroege jaren 1930.

“Strange Brother” is een belangrijk werk omdat het een objectieve kijk geeft op homo’s tijdens de ‘Harlem Renaissance’.

Het verhaal

Markt Thornton, het hoofdpersonage, verhuist naar New York City en hoopt er om minder de buitenstaander te zijn. In een nachtclub ontmoet hij June Westbrook. De twee worden vrienden. Op een nacht zien ze hoe een man met de naam Nelly wordt gearresteerd. June helpt Mark om deze arrestatie te onderzoeken. Mark woont de rechtszaak van Nelly bij. Deze wordt schuldig bevonden en veroordeeld tot zes maanden gevangenschap op Welfare Island omwille van zijn verwijfde trekjes. Vervolgens onderzoekt Mark het deel over de  ‘misdaden tegen de natuur’ in het strafrecht. Hij is geschokt door wat hij te weten komt en biecht zijn eigen homoseksualiteit op bij June.

De vriendschap tussen Mark en June blijft groeien en zij stelt hem voor aan enkele van haar vrienden. En zo gaat Mark naar een etentje voor een professor, gaat hij kijken naar de zangeres Gladys Bentley en is hij aanwezig op een travestietenbal. Maar toch durft Mark niet uit de kast komen. Maar dan wordt Mark bedreigd: iemand wil hem outen op zijn werk. Zijn reactie hierop vormt het hoogtepunt van het boek.

Reacties

“Strange Brother” ontving gevarieerde kritieken bij de publicatie. Critici voelden zich niet beledigd door het homoseksuele thema en voelden eerder sympathie dan goedkeuring voor het hoofdpersonage. De roman werd geprezen omwille van het interessante en het informatieve.

Strange Brother door Blair Niles

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 16 november 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.