Giphart, Karen – Maak me blij

maak-me-blij-karin-giphart

“Vreemd. Het begint vreemd… Met wakker worden op een paradijselijk eiland. In de achtergrond het geruis van de golven die op het strand slaan. So far so good. Maar wakk

er worden naast je ex. En even vergeten zijn… en het je dan weer herinneren. Da´s vreemd. En heel gemeen intens genieten van dat kleine straaltje kwijl dat zich een weg naar het kussen baant. En even niet meer snappen waarom je er überhaupt op viel.

Op haar, niet die kwijl. Dan draait ze zich zo dat haar rechterborst bloot komt te liggen. Je ziet die tepel gewoon hard worden, in real time. Is er geen rewind-knop? Je blijft ernaar kijken. Je blijft kijken. Je steekt bijna je hand uit… ja, je steekt je hand uit en je slaat jezelf. Het is nog te vroeg om kwaad te worden. Het is veel te laat om kwaad te worden. Op jezelf. Op haar. Op die rechterborst. Welke? Nou die. Ja, die. Niet meer doen, zeg je tegen jezelf. Niet meer kijken.”

Elk weekend komt Ziggy haar zieke moeder verzorgen en vertelt over haar uitspattingen in het woelige lesbische wereldje van Amsterdam. Terwijl ze haar moeder helpt met het toiletbezoek en haar installeert voor nieuwe afleveringen van hun favoriete tv-series, levert haar moeder uitgebreid commentaar op meeneemmeisjes, Star Trek en de noodzaak van verse patat.

Aan deze harmonieuze routine komt een einde als Ziggy via het internet Adisa ontmoet. Het is het begin van een tumultueuze relatie die echter vrij abrupt eindigt. Ze probeert Adisa uit haar leven te bannen. Tevergeefs, want een romantisch reisje naar het Griekse eiland Thassos was al geboekt en valt niet meer te annuleren. Op vakantie gaan met je kersverse ex: de Grieken zouden dat ‘hubris’ noemen.

Terwijl het eiland beheerst wordt door een merkwaardig burgeroorlogje en de zon genadeloos aan de hemel staat, proberen Ziggy en Adisa er het beste van te maken. Tot het noodlot ze dichter bij elkaar brengt dan ze ooit hadden kunnen vermoeden.

“Maak me blij” is een geestige en ontroerende roman over de worstelingen van een jonge vrouw met de liefde, de dood en… nog meer liefde.

Karin Giphart is schrijver en singer/songwriter. “Maak me blij” is haar debuut.

Maak me blij door Karin Giphart
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar,  €12,50, ISBN 90-388-2728-8

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 07 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.