Lorde, Audre – Zami: A New Spelling of my Name

zami“Zami” is een woord dat gebruikt wordt voor vrouwen die samen werken als vriendinnen en geliefden. Dit boek vertelt het levensverhaal van Audre Lorde.

Audre Lorde groeit op in Harlem, als kind van zwarte West-Indiaanse ouders. Ze leert zichzelf al lezen voor ze naar school gaat en zorgt zo voor wrevel bij de nonnen/leraressen op haar katholieke school. De huisbaas van het gezin van Audre Lorde snijdt in zijn eigen vingers door een appartement te verhuren aan zwarte mensen en wanneer ze een uitstapje maken naar Washington D.C. krijgen ze geen ijsje door de apartheidswetten.

Op haar vijftiende is Audre voor de eerste keer ongesteld en sluit ze vriendschap met een aantal niet-zwarte meisjes, “The Branded” genoemd, aan de Hunter College High School. Ze schopt het tot literair redacteur van het kunsttijdschrift van de school en ze begint poëzie te schrijven. Na haar afstuderen verlaat ze haar familie en deelt ze een flat met vrienden van Jean (een lid van “The Branded”). In die tijd gaat ze ook uit met Peter, een blanke jongen die haar dumpt op oudejaarsavond. Audre is zwanger van hem en laat abortus plegen.

Audre verhuist naar Stamford, Connecticut en vindt er werk in een fabriek. De werkomstandigheden zijn er onmenselijk. Na de dood van haar vader keert ze terug naar New York City en begint ze er een relatie met Bea. Hun relatie eindigt wanneer Audre besluit om te verhuizen naar Mexico. Daar gaat ze naar de universiteit en werkt ze als secretaresse in een hospitaal. In Cuernavaca ontmoet ze heel wat onafhankelijke vrouwen, de meesten lesbiennes, en ze start een relatie met één van hen: Eudora. Terug in New York City bezoekt Audre het lesbische barmilieu, trekt ze in bij haar nieuwe geliefde Muriel en later bij een andere lesbienne Lynn. Ze verlaat haar vriendinnen telkens zonder verwittiging maar wel met hun spaargeld. Uiteindelijk begint Audre een relatie met een vrouw met de naam Afrekete, die besluit om haar te verlaten om voor haar kind te zorgen. Het boek eindigt met een hommage aan de moeder van Audre.

Zami door Audre Lorde

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 11 augustus 2010 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.