Rhodes, Dan – Kom naar huis, Timoleon Vieta

kom-naar-huis-timoleon-vieta-dan-rhodes

Een tragikomisch werk van macabere schoonheid, geschreven in een bedrieglijk eenvoudige, maar indringende stijl. “Kom naar huis, Timoleon Vieta” is een amusante en ontroerende roman over liefde, seks en dood.

Cockroft, componist op leeftijd en societyfiguur in vrijwillige ballingschap, woont in een bouwvallig huis op het Italiaanse platteland. Hij heeft een mager stroompje royalty´s uit vergane gloriedagen, waarmee hij één weekend per maand in Firenze het beest kan uithangen.

En hij heeft natuurlijk de eeuwig trouwe Timoleon Vieta, een straathond met de griezelige neiging het leven van beschadigde mensen te beïnvloeden, en bezitter van een stel prachtige ogen. Maar Cockrofts bed is leeg.

Tijdens zijn uitstapjes naar de stad drinkt Cockroft steevast te veel en probeert hij jongemannen te versieren door ze gratis kost en inwoning aan te bieden in ruil voor seks op woensdagen. Wanneer een knap maar nors sujet – slechts bekend als De Bosniër – onverwacht het aanbod van de bejaarde man aanneemt, voelt Timoleon dat De Bosniër niet is wie hij zegt te zijn en komt de relatie tussen de hond en zijn baas onder druk te staan. Tijdens een trip naar Rome wordt Timoleon bij het Colosseum achtergelaten. De hond begint een lange, avontuurlijke terugtocht naar Cockroft, terwijl zijn baas de relatie met De Bosniër ziet verslechteren en zich steeds meer verliest in fantasieën en herinneringen. Onderweg naar huis flitst Timoleon door de levens van mensen, mensen met gebroken harten, geknapte zinnen en geknakte geesten.

Dan Rhodes werd onlangs door het spraakmakende literaire tijdschrift “Granta” gekozen tot een van de twintig beste jonge auteurs van dit moment. Hij schreef eerder twee opmerkelijke verhalen bundels over de liefde: “Anthropology, 101 verhalen in precies 101 woorden”, en “Don’t tell me the Truth about Love”. Rhodes studeerde creative writing bij Helen Dunmore aan de Universiteit van Glamorgan. Hij is op dezelfde dag jarig als zijn moeder, Victor Hugo en Johnny Cash. Rhodes woont en werkt in Londen.

Kom naar huis, Timoleon Vieta door Dan Rhodes
Uitgeverij De Bezige Bij, €19,90, ISBN 90-234-1168-4

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.