Isherwood, Christopher – Liberation

liberation“Een wilde jongen, met ogen van kwikzilver”, zo zag Virginia Woolf hem tijdens de jaren 1930. Christopher Isherwood ging reizen en net zoals de eeuw waarin hij leefde, kende hij grote veranderingen. Tegen de jaren 1980 werd hij gevierd als de beste Engelse prozaschrijver en als de aanzetter van de homo-emancipatie. In dit laatste deel van zijn dagboeken, het sluitstuik van een immens meesterwerk, beschrijft Isherwood zijn gevorderde leeftijd met scherpe humor en een onverzadigbare honger naar alles wat nieuw is, zelfs kwaaltjes, ziekten en zijn afnemende krachten zijn voor hem aanleidingen om alles tot op het bot te doorgronden. De grondvesten van zijn tevredenheid als volwassene, dankzij de aanwezigheid van zijn hindoe-goeroe Swami Prabhavandanda en zijn levensgezel Don Bachardy, zijn tot zijn grote verrassing een grote bron van vreugde en liefde.

In zijn privé-leven wordt Isherwood beïnvloed door zijn begaafde vrienden, zowel de anonieme en de beroemde. De ontluikende carrière van Bachardy zorgt ervoor dat Isherwood tijdens de jaren 1970 in contact komt met de kunstscènes in Los Angeles, New York en Londen. Hij ontmoet Rauschenberg, Ruscha en Warhol (die hem stinkend vlees als lunch voorschotelt) maar ook Hockney en Kitaj. Hij werkt samen met Bachardy aan de scripts voor het prijswinnende “Frankenstein” en de Broadway-flop “A Meeting by the River”. Isherwood maakt ook kennis met Hollywood en de theaterwereld. Hij ontmoet John Huston, Merchant and Ivory, John Travolta, David Bowie, John Voight, Armistead Maupin, Elton John en Joan Didion. Elk van hen wordt door Isherwood geschetst tegen een achtergrond van de oorlog in Vietnam, de energiecrisis, en de regeringsperiodes van Nixon, Carter en Reagan.

In “Kathleen and Frank”, zijn eerste boek over deze periode, beschreef Isherwood uitvoerig de familiedemonen uit zijn jeugd. Wanneer zijn leeftijdsgenoten beginnen te steven, reageerde hij in “Christopher and His Kind” en “My Guru and His Disciple” met verrassende nieuwe waarheden over gedeelde ervaringen.

“Liberation” is het meest complete en tevens meest mysterieuze deel van zijn dagboeken waarin hij openhartig schrijft over zijn angst voor de dood en hoe hij paradoxaal genoeg in de richting van transcendentie evolueert.

Liberation door Christopher Isherwood

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.