Holliday, Don – The Man from C.A.M.P

theman-from-camp“The Man from C.A.M.P.” is een reeks van tien homo pulpromans die werden gepubliceerd onder het pseudoniem ‘Don Holliday’. De originele negen boeken werden geschreven door Victor J. Banis tussen 1966 en 1968, de tiende door een onbekende auteur in 1971. De reeks verscheen tijdens een periode waarin homoliteratuur de draak stak met het populaire genre van fictie. Volgens schrijver Banis werd de reeks geïnspireerd door de personages Batman en Robin, door de James Bond reeks en door de televisiereeks “The Man from U.N.C.L.E.”.

Toch is de reeks betekenisvol want het bevat de eerste positieve portrettering van een fictieve homoseksuele geheime agent, meer bepaald: Jackie Holmes.

Het verhaal

‘C.A.M.P.’, een naam die natuurlijk verwijst naar de link tussen homo’s en camp, wordt beschreven als een ‘ondergrondse organisatie die homo’s beschermt en vooruit helpt’. C.A.M.P. werkt samen met internationale organisaties zoals Interpol. De betekenis van de afkorting C.A.M.P. wordt nooit gegeven.

Meestal moet Jackie samenwerken met een homofobe overheidsagent om een verdacht misdrijf te onderzoeken. Nadat hij het één en ander heeft overwonnen, lost Jackie het mysterie op en verleidt hij de voormalige homofobe agent. De vijand van ‘C.A.M.P.’ is de organisatie ‘B.U.T.C.H.’ (Brothers United To Crush Homosexuality) met aan het roer de beruchte Tiger Bey.

De boeken uit de reeks “The Man from C.A.M.P.” werden snel geschreven, en werden meestal niet geëditeerd. Daarom bevatten de originele boeken een aantal schrijffouten en scènes die werden gebruikt in andere series. In de recente heruitgaven werden deze fouten aangepakt.

Jackie Holmes

Jackie Homes is de intelligente, knappe, sportieve en blonde, fijngebouwde en ‘fabulous’ superspion die verbazend veel kracht heeft. Hij heeft een gezonde libido, dat is handig want hij gebruikt seks om zijn heteroseksuele partners te verleiden. Hij zegt: “Ik gebruik seks als wapen wanneer ik aan het werken ben”.

Jackie vermomt zich soms als vrouw en heeft vaak een obscuur talent of gadget om uit de penarie te geraken. Hij is ook nog eens miljonair en hij verzamelt klassieke wagens. Hij heeft ook een witte poedel “Sophie” die getraind is om te doden met haar messcherpe tanden.

De boeken

The Man from C.A.M.P.(1966)
Overheidsagent Lou Upton koppelt Jackie aan Ted Summers, een inspecteur van de belastingen, om een gangsterbende (met aan het hoofd de lesbische Big Daddy) op te sporen i.v.m. diamantzwendel.

Color Him Gay (1966)
Jackie vecht tegen B.U.T.C.H. in Los Angeles en San Francisco wanneer deze de niet-geoute Britse superster Dingo Stark afpersen.

The Watercress File (1966)
Jackie werkt samen met belastingsinspecteur Rex Inter om de internationale criminele organisatie ‘Butterfly’ op te sporen. Ze mislukken en Jackie wordt naar zijn tante Lily in Washington gestuurd. Samen met zijn tante, CIA-agent Craig Mathews en zijn neef vormen ze ‘W.A.T.E.R.C.R.E.S.S.’ Women Acting Together, Enlightened, Righteous, Courageous, Responsible, Enterpresing, Strong and Sensible’ en vermijden ze een moord.

The Son Goes Down (1966)
Jackie werkt samen met de Ierse agent Jerry Shannon om een bende te stoppen die blonde Amerikaanse tienerfans van acteur James Dean ontvoert. Jackie komt terecht in Tijuana en Lissabon en wordt vergezeld door de geadopteerde zoon van een oude vriend, een transseksueel.

Gothic Gaye (1966)
Jackie wordt verliefd op Baron Max von der Gout en verlaat C.A.M.P. om samen in zijn Castle Gaye (waar het spookt) te wonen. B.U.T.C.H. probeert hem te vermoorden. Jackie’s vrienden laten hem niet in de steek.

Holiday Gay (1967)
Tijdens de kerstperiode zijn de ‘Swallows’, een bende dwergen, betrokken in verschillende juweelroven. Jackie wordt lastig gevallen door een man met een witte baard.

Rally Round the Fag (1967)
Jackie moet zich vermommen als vrouwelijke dubbelspion. Hij reist naar Stockholm waar hij plezier heeft met de Zweedse agent Sven en de Russische agent Boris. Hij komt ook terecht in Spanje waar zijn stierenvechtkunsten op de proef worden gesteld.

The Gay Dogs (1967)
Een monsterlijke bende, onder leiding van dominatrix Anna Lingus, ontvoert Lady Agatha’s Yorkshire terrier. Jackie gaat het hondje redden.

Blow the Man Down (1968)
Schepen verdwijnen spoorloos en overheidsagent Lou Upton roept de hulp in van Jackie en agent Andy Parks. Ze komen terecht in de verzonken stad Atlantis, waar keizer Marchas Fruche de plak zwaait. Het muzikale talent van Jackie brengt redding.

Afgeleiden

Naast de tien boeken verschenen ook nog o.a.:
- De zelfhulpgids “Sex and the Single Gay”, zogezegd geschreven door Jackie Holmes.
- Het astrologieboek “The C.A.M.P. Guide to Astrology”.
- Een kookboek: “The C.A.M.P. Cookbook”
- “Jackie Returns”, een kortverhaal waarin Jackie’s neef Jamie hem overhaalt om uit pensioen te komen.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.