Fry, Stephen – Het nijlpaard

het-nijlpaard-stephen-fryAan het begin van “Het nijlpaard” richt hoofdpersoon Edward Wallace zich allereerst tot zijn uitgever: “Je kunt van zo’n klootzak als ik niet verwachten dat hij een goed verhaal kan vertellen. Het kost me godverdomme al moeite genoeg om met dit klote-apparaat om te gaan. Ik heb de woorden geteld, dat doe ik elk uur, en als je de techniek moet vertrouwen, dat ziet het ernaar uit dat je er zo´n 98.045 te verstouwen krijgt. Succes. Je hebt erom gevraagd, je hebt me ervoor betaald, je houdt het maar uit. Zoals de man zei: Ik heb geleden voor mijn kunst, nu is het jouw beurt.”

Edward Wallace is een mislukte dichter en theaterrecensent en een oude, verbitterde, met whisky doordrenkte rokkenjager, en dat zijn dan nog zijn goede kanten. Hij is net ontslagen bij de krant, loopt maanden achter met betaling van zijn alimentatie en walgt van een wereld die hem niet waardeert. Op zoek naar rust en gratis drank vertrekt hij voor een paar maanden naar het landhuis van zijn oude vriend Lord Logan, van wiens mooie en mysterieuze zoon hij peetvader is.

Maar er gebeuren vreemde dingen in Swafford Hall. Wonderen. Healings. Fenomenen die het begrip van een modderige dikhuid als Edward te boven gaan, maar die mogelijk zijn peetdochter Jane van de dood kunnen redden. En terwijl er andere gasten arriveren: de bloedmooie Patricia die zo heerlijk naar komkommersap ruikt; Oliver Mills die zijn dagboek Daisy noemt; Clara met de vooruitstekende tanden die op pijnlijke wijze erkenning afdwingen; het Zij-monster umit Phillimore Garden; ontwikkelen de zaken zich in een razendsnel tempo… Alleen Edward Lennox Wallace zal de duistere gebeurtenissen tot een adembenemende climax kunnen brengen.

Stephen Fry is mede door zijn hoofdrol in de verfilming van “De ontdekking van de hemel” een zeer bekende verschijning. Liefhebbers van de Britse komiek kenden hem al van zijn komische rollen in “A Bit of Fry and Laurie”, “The Young Ones” en “Blackadder”, en uit films als “A Fish Called Wanda” en “Wilde”, waarin hij de decadente dichter speelde. Ook is Fry schrijver van toneelstukken en romans. Na zijn debuut “De leugenaar” verscheen bij uitgeverij Thomas Rap ook “Speelbal”, over de brave ministerszoon en brokkenpiloot Ned Maddenstone.

Het nijlpaard door Stephen Fry
Uitgeverij Thomas Rap, €19,90, ISBN 90-6005-509-8

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.