Hart, Maarten ‘t – Het Dovemansorendieet

het-dovemansorendieet-maarten-t-Hart

Bestaat er behoefte aan het zoveelste boek over afslanken? Zeker, mits de onzin die in deze materie gedebiteerd wordt, aan een grondig onderzoek wordt onderworpen.

Onzin is de veronderstelling dat overgewicht een nieuw fenomeen is. Reeds in de negentiende eeuw verschenen in Duitsland allerlei bestsellers over corpulentie. Reeds toen besefte men – en niet alleen in Duitsland maar ook in Engeland, waar William Banting in 1863 zijn “Letter on Corpulence” publiceerde – dat vooral de overvloedige consumptie van koolhydraten verantwoordelijk was voor gewichtstoename, meer dan de consumptie van vetten.

Onzinnig is het idee dat de sportschool een oplossing biedt voor overgewicht. Of de gedachte dat je zes tot acht glazen water per dag moet drinken. Misleidend zijn de rooskleurige toekomstvisioenen in dieetboeken, van het Atkinsdieet tot het Zonedieet. Maar misleidend is ook de bewering dat diëten niet werken, dat er altijd sprake is van een jojo-effect.

En een zinnige benadering? Wat opvalt in boeken over voedselopname is de geringe aandacht voor de stoelgang. ‘Overal mag ik in bijten, mits ik daarvan flink ga schijten,’ hoort ons axiomatische uitgangspunt te zijn. Dan ook kun je met een gerust hart zeggen: niet ontberen, maar laxeren.

Maart ’t Hart pretendeert allerminst de wijsheid in pacht te hebben. Van huis uit is hij weliswaar bioloog, maar hij is zich ervan bewust dat de inzichten betreffende onze voeding onophoudelijk gewijzigd worden. Er wordt verbijsterd weinig degelijk onderzoek gedaan naar gewichtstoe- en afname. Dit boek zal daarin geen verandering brengen, maar het signaleert wel het gebrek aan wetenschappelijke belangstelling voor een maatschappelijk verschijnsel dat in toenemende mate allerlei ziektes en verhoogde mortaliteit veroorzaakt.

Het Dovemansorendieet door Maarten ‘t Hart
Uitgeverij De Arbeiderspers, €16,95, ISB 978-90-295-6581-3

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.