Lanoye, Tom – Fort Europa

fort-europa-tom-lanoyeSteeds meer Europeanen wantrouwen Brussel en zijn bureaucratie. Ze verlangen terug naar hun land van weleer, met overzichtelijke grenzen en vertrouwde structuren. Tegelijk bouwt datzelfde Europa steeds eensgezinder een muur om zich heen, die de gelukszoekers en de vluchtelingen buiten moet houden.

Over die tweespalt schreef Tom Lanoye een theaternovelle. Hij buigt zich over de bewoners van het fort Europa, van wie hij er zelf een is.

“Fort Europa” is een stemmenballet geworden. De ruggengraat bestaat uit harde, vaak hilarische dialogen, gevoerd door anonieme Europeanen. Zij filosoferen over wat zij het meest zouden missen, mocht het Oude Continent ophouden te bestaan.

Daarnaast voert Lanoye zeven metaforische figuren op, die iedere een getuigenis afleggen of een pleidooi pro domo houden. Een kleine Belg naast een chassidische jood. Een industriële ondernemer die de lof zingt van de naamloze vennootschap naast een stamcelbiologe die betoogt dat Amerika een mislukt experiment is. En tot slot drie oude hoeren, een kruising tussen gratiën en schikgodinnen. Zij vellen een verrassend verdict. De Europeanen hebben nog maar één kans om echt Europeaan te worden. Ze moeten het fort opgeven en Europa verlaten.

“Fort Europa. Hooglied van versplintering” bevat de integrale tekst waarop de afscheidsvoorstelling van theatergroep ZT Hollandia is gebaseerd. Zij ging, geregisseerd door Johan Simons, in het Duits in première in spoorwegstation Südbahnhof te Wenen, tijdens de Wiener Festwochen. Later speelde de voorstelling ook in Nederland en in Duitsland, in de voormalige staalfabrieken te Essen, tijdens de Ruhr-triënnale. Op uitnodiging van het Festival d’Avignon 2005 werd “Fort Europa” ook in het Frans vertaald en opgevoerd als lezing.

Fort Europa door Tom Lanoye
Uitgeverij Prometheus, €19,95, ISBN 90-446-0740-5

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 05 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.