Forster, E.M. – Maurice

mauriceMaurice Hall is een 15-jarige jongen uit een welgesteld gezin. Zijn vader is al vroeg overleden. Na zijn opleiding aan een Londense school, verwacht zijn moeder dat hij net zoals zijn vader naar de universiteit zal gaan en beurshandelaar zal worden. Maurice is een dromer en hij leeft in een waas. Hij is nogal middelmatig, maar hij wordt gewaardeerd.

Op zijn 19de gaat hij studeren in Cambridge. Iedereen is er vriendelijk, maar Maurice is ervan overtuigd dat hij God’s meest verdorven schepsel is. (Later lezen we dat zijn homoseksualiteit Maurice pessimistisch maakt). Maurice krijgt enkele vrienden aan de universiteit, waaronder ook Clive Durham. Deze vertelt hem dat hij humanist is en dat dit conflicten geeft met zijn streng gelovige omgevingen. Maurice en Clive groeien naar elkaar toe en krijgen een innige band met elkaar. Onder invloed van Clive geeft Maurice ook zijn geloof op, wat meteen indruist tegen hetgeen zijn vader van hem verwachtte.

Uiteindelijk vertelt Clive aan Maurice dat hij verliefd op hem is, maar Maurice verwerpt hem en zegt dat hij een ziekte heeft. Maurice is echter ook homo, maar heeft hierover zovele leugens verteld dat hij zijn coming-out niet durft te doen. Toch slaagt hij er in die leugens van hem af te schudden, komt de ware Maurice naar boven en wordt hij een man.

In deel twee van het boek gaat het over Clive. Clive denkt eerst dat zijn homoseksualiteit een ziekte van God is en dat hij zal worden beloond als hij er niet aan toegeeft. Hij geeft echter zijn geloof op omdat hij weet dat hij zijn aard toch niet kan onderdrukken. Hij is er eerst van overtuigd dat Maurice hetero is maar dat verandert als hij ziet hoe Maurice op zijn aanwezigheid reageert.

Maurice geeft uiteindelijk toe dat hij ook homo is en dat hij ook van Clive houdt. Om dit te vieren besluiten Clive en Maurice om te spijbelen en er op uit te trekken. Hierdoor wordt Maurice geschorst. Hij wil gaan werken maar dankzij Clive gaat hij toch nog een paar jaar studeren.

Na hun studie gaan ze beiden werken. De homoseksuele gevoelens bij Clive verdwijnen en zijn moeder gaat op zoek naar een geschikte echtgenote voor hem. Clive wil Maurice niet verliezen maar vreest dat deze altijd meer dan vriendschap zal willen. Clive slaat op de vlucht en gaat op reis naar Griekenland. Maurice heeft de veranderingen bij zijn vriend opgemerkt en accepteert dat Clive nu hetero is. Hun vriendschap verwatert echter.

In deel drie heeft Maurice veel problemen met de veranderingen bij Clive. Hij voelt zich eenzaam en denkt aan zelfmoord. Na zes maanden van stilte maakt hij opnieuw een afspraak met Clive. Deze heeft een heel druk leven en is de hele tijd bezig met zijn vrouw. Maurice vertelt aan Clive dat hij er ook aan denkt om te trouwen met een vrouw en dat hij in behandeling is bij een alternatieve arts voor zijn homoseksualiteit. Echter, die nacht wordt hij betrapt met in zijn bed de klusjesman Alec.

Alec chanteert Maurice met informatie over hem en Clive. Maurice wordt echter verliefd op Alec. Deze heeft ook gevoelens voor Maurice. Ze besluiten om alles op te geven en om samen naar Zuid-Amerika te trekken.

Maurice door E.M. Forster

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 26 april 2010 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.