Weirauch, Anna Elisabet – Der Skorpion

der-skorpionAnna Elisabet Weirauch is beroemd geworden dankzij haar lesbische trilogie “Der Skorpion” (De Schorpioen) die zich afspeelt tijdens de Weimar Republiek.

Anna Elisabet publiceerde in Duitsland in 1919 het eerste deel van haar trilogie “Der Skorpion”. Het was één van de eerste veelgelezen (en veel vertaalde) boeken door een vrouw dat lesbianisme als thema had.

Anna Elisabet Weirauch werd geboren in Galatz (Roemenië). Na de dood van haar vader in 1891 verhuisde ze met haar moeder naar Duitsland. Tijdens de eeuwwisseling leefden ze in Berlijn waar Anna Elisabeth studeerde voor actrice. Van 1906 tot 1914 was ze lid van het prestigieuze ensemble van Max Reinhardt aan het Duitse theater.

Hoewel ze al verschillende toneelstukken had geschreven, ontdekte ze na de oorlog dat proza schrijven haar echte talent was. Ze had al vier boeken geschreven waarvan er drie verschenen in 1919. Dit was het begin van een lange carrière. Eén van die boeken was het eerste deel van “Der Skorpion” (De Schorpioen), het werk waarvoor ze het meest herdacht wordt. Deze lesbische driedelige “Entwicklungsroman” (een boek dat de ontwikkeling beschrijft van het hoofdpersonage van kindertijd tot het volwassen leven) volgt Mette Rudloff van haar moeilijke kindertijd, op zoek naar liefde en naar antwoorden over haar ‘andere seksualiteit’ tot de aanvaarding van haar identiteit en de mogelijkheid dat ze nu de liefde kan vinden waar ze altijd naar heeft verlangd.

Het eerste deel beschrijft haar van haar kindertijd tot haar leven als jonge twintiger. Olga, de eerste vrouw waarop ze verliefd wordt, bezwijkt aan de gedachte dat lesbische liefde decadent en onnuttig is. Nadat hun relatie is afgelopen, pleegt ze zelfmoord. De familie van Mette huurt een psychiater in om haar te genezen, maar Mette weigert om het medische beeld van lesbiennes (abnormaal en ziek) te aanvaarden.

In de twee andere delen experimenteert Mette met de lesbische en homoseksuele subculturen, vooral in Berlijn, maar ze voelt zich nergens thuis. Elke vrouw waarop ze verliefd wordt, is bang voor de outcaststatus van de lesbiennes.

Alcohol- en druggebruik, promiscuïteit en psychologische rollenspelen karakteriseren de levens van de meeste vrouwen die ze ontmoet in de Berlijnse lesbische onderwereld.

Tegen het einde van het derde deel, heeft Mette de valse keuzes verworpen van de wereldstad: heteroseksualiteit, zelfmoord en ‘decadent’ lesbianisme. Ze staan haaks op haar persoonlijkheid. Nadat ze op het platteland is gaan wonen, leert ze hoe ze alleen kan leven en accepteert ze zichzelf. Daar realiseert ze zich dat ze klaar is om haar toekomst met een andere vrouw te delen.

“Der Skorpion” valt op tussen de fictie over lesbische of homoseksuele personages tijdens de Weimar Republiek. In het werk wordt geen medische theorie gebruikt voor de oorzaak en het voorkomen van liefde tussen partners van hetzelfde geslacht en Anna Elisabet Weirauch gebruikt ook geen ‘wetenschappelijk’ bewijs voor haar personages. Deze aspecten zorgden ervoor dat het werk een enorme bestseller werd.

De eerste editie van het eerste deel was al snel uitverkocht. Lezers, en dan vooral lesbiennes, prezen het werk omwille van de sympathieke en levensechte beschrijvingen van de lesbische personages. Ze smeekten Anna Elisabet om meer te vertellen over het leven van Mette.

Anne Elisabet was begenadigd met een talent om proza te schrijven waarmee lezers zich gemakkelijk konden identificeren. Haar carrière overspande enkele van de meest turbulente politieke jaren in de Duitse geschiedenis. Toch komt deze realiteit slechts weinig aan bod in haar verhalen.

Haar trilogie “Der Skorpion” heeft een vaste plaats veroverd in de literatuur die holebiseksuelen levensecht beschrijft.

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.