De wakkere waarzegster

de-wakkere-waarzegsterDe tijden zijn veranderd. Ooit zou een stripreeks als “W817″ groot nieuws geweest zijn in de Vlaamse homowereld. Met ‘ooit’ bedoel ik de tijd toen de eerste holebi-personages opdoken in tv-reeksen en toen het nog nieuws was als een BV voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Toen een aantal jaren geleden “W817″ op tv verscheen was het voor een jeugdreeks niet voor de hand liggend om één van de personages homo te maken. Met Steve, de sportstudent deden ze dat toch. Ondertussen zijn we alweer een half decennium verder en ben je als tv-maker verkeerd bezig als niet minstens één van je personages holebi is.

In de commerciële stripwereld staan we echter nog niet zo ver. In “Kiekeboe” mag af en toe eens een holebi-nevenpersonage opduiken, en dat is het zowat. Maar toen besloten werd een stripversie van “W817″ te maken, moest de papieren Steve natuurlijk eveneens een homoseksuele voorkeur hebben. En meteen was de eerste Vlaamse commerciële strip met holebi-hoofdpersonage geboren. De scenario’s zijn van Hec Leemans, die we ook kennen van Bakelandt en de stripversie van “FC De Kampioenen”, en de tekeningen zijn van het duo Swerts & Vanas, bekend van de “Samson”-strips.

We zijn ondertussen 5 albums verder, en de voorkeur van Steve maakt steeds vaker een belangrijk deel van de plot uit. In nr 4, “Op vrijersvoeten”, probeert Birgit de vriend van Steve af te pakken. In nr 5, “De wakkere waarzegster” wordt Steve gekoppeld aan Otto, zijn knappe collega. Leuk is dat homoseksualiteit in deze strip op een zelfde niveau staat als heteroseksualiteit. Het is alleen jammer dat de makers holebi´s soms nogal behoorlijk clichématig afbeelden. Hun ervaring met de holebi-wereld komt duidelijk niet uit eerste hand. Misschien moet scenarist Hec Leemans maar eens wat advies vragen aan Tom “Flikkerzicht” Bouden, die samen met hem aan de stripversie van “FC De Kampioenen” werkt?

Uitgegeven bij Standaard

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.