Ganzevoot, Ruard, Olsman, Erik & van der Laan, Mark – De spanning tussen kerk en homoseksualiteit

adam-en-evertHomoseksualiteit is in orthodox-christelijke en evangelische kring een heet hangijzer. Terwijl ook homo’s en lesbiennes lid zijn van orthodoxe kerken. Zij moeten met hun seksualiteit én hun geloof in het reine zien te komen, aldus Ruard Ganzevoort, een van de auteurs van “Adam & Evert”.

“Ik ga niet meer naar de kerk, want God wil mij toch niet”, zegt een jongeman na de ontdekking van zijn homoseksualiteit tegen de auteurs van “Adam en Evert”. “Voor mij is God alleen maar dichterbij gekomen,” zegt een ander.
De auteurs auteurs Ruard Ganzevoort, Mark van der Laan en Erik Olsman analyseren in dit boek de verschillende manieren waarop men binnen de orthodox-christelijke en evangelische kerken over homosekualiteit spreekt. Ze bespreken de Bijbelse verwijzingen naar homoseksualiteit op onpartijdige manier en stellen vanzelfsprekende ideeën binnen – en buiten de kerken – ter discussie. Daarmee biedt het boek openingen voor een nieuwe visie op homoseksualiteit en op gemeente-zijn. Ten slotte geven de auteurs handreikingen aan kerkleiders en benoemen ze een aantal spelregels voor een (kerkelijk) gesprek over homoseksualiteit.

Ruard Ganzevoort (1965) is hoogleraar praktische theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij schreef onder meer Zorg voor het verhaal (Zoetermeer, 2007).
Mark van der Laan (1978) is pastor in de ouderenzorg. Aan de Vrije Universiteit studeerde hij af als geestelijk verzorger, met een scriptie over homoseksualiteit en pastoraat.
Erik Olsman (1980) is onderzoeker in opleiding in het Academisch Medisch Centrum. Hij studeerde theologie.

Adam en Evert door Ruard Ganzevoort, Erik Olsman en Mark van der Laan
Uitgeverij Ten Have, €16,90, ISBN 978-90-259-6040-7 (VBK)

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.