Cather, Willa – Death Comes For The Archbischop

death-comes-for-the-archbishopHet hoofdpersonage in deze roman is bisschop Jean Marie Latour. Hij reist alleen van Sandusky, Ohio naar New Mexico dat nog maar net Amerikaans is geworden. Hij gaat er de leiding te nemen over een nieuw gestichte bisdom. Later wordt hij geholpen door zijn jeugdvriend priester Joseph Vaillant. De namen die worden gegeven aan de hoofdpersonages weerspiegelt hun persoonlijkheden. Vaillant (valiant = moedig) kent geen angst bij het afkondigen van zijn geloof, Latour (de toren) is intelligenter en meer gereserveerd dan zijn kompaan.

Bij zijn vertrek ligt Cincinnati aan het einde van de spoorweg naar het westen, waardoor Latour per rivierboot naar de Golf van Mexico en dan over land naar New Mexico. De reis duurt een jaar. De rest van zijn leven verspreidt hij het katholieke geloof in New Mexico waar hij op hoge leeftijd sterft.

Willa Cather maakt in deze roman een portret van twee goed bedoelende en devote Franse priesters die de door de Verenigde Staten verdrongen Spaans-Mexicaanse geestelijken verdedigen. Het Vaticaan wordt daardoor gedwongen om het oorspronkelijk plan met het nieuwe bisdom in New Mexico aan te passen.

Verschillende van deze verdrongen priesters worden op een klassieke manier beschreven als voorbeelden van hebzucht, gierigheid en gulzigheid terwijl anderen een simpel, gematigd leven leiden onder oorspronkelijke Amerikanen. Willa Cather beschrijft de indianen als zijnde sympathiek en haar personages begrijpen hoe moeilijk het is om hun religie te verkondigen in een beschaving van duizenden jaren oud. De manier waarop Cather het landschap beschrijft is zeer levendig. De scène waarin een priester en een indiaan tijdens een storm schuilen in een grot is een fantastisch portret van hoe de krachten van de natuur en cultuur worden gecombineerd.

Death Comes For The Archbischop door Willa Cather

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 09 juli 2010 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.