Waugh, Evelyn – Brideshead Revisited

“Brideshead Revisited” is eebrideshead-revisited-evelyn-waughn boek, voor het eerst uitgegeven in 1945, geschreven door de Engelsman Evelyn Waugh. Het verhaalt over de lotgevallen van het fictieve personage Charles Ryder, die betrokken raakt bij een katholieke aristocratische familie. In 1981 werd het boek door Granada Television verfilmd voor ITV. Het speelt vanaf de jaren 20 van de twintigste eeuw tot 1945.

“Brideshead Revisited” vertelt het verhaal van Charles Ryders’ relatie met de aristocratische familie Flyte. Charles ontmoet in Oxford de jongste zoon van de familie, Sebastian Flyte, en ze gaan een vriendschap aan. Uiteindelijk neemt Sebastian Charles mee naar zijn voorvaderlijk huis, Brideshead Castle, waar Charles de rest van de familie ontmoet. Al gauw blijkt dat de katholieke familie een aantal pijnlijke geheimen verborgen houdt: de vader van Sebastian (en zijn broer Brideshead en zijn zusters Julia en Cordelia) heeft het katholieke geloof opgegeven en woont in Venetië met een minnares. Terwijl Charles op Brideshead woont, raakt Sebastian steeds verder verslaafd aan alcohol en verhuist tenslotte naar Afrika. Charles Ryder vervreemdt van de Flytes, tot hij Julia jaren later op een boot naar Engeland ontmoet. Ze besluiten beiden te gaan scheiden om met elkaar te kunnen trouwen, maar Julia’s vader gooit roet in het eten. Op zijn sterfbed bekeert hij zich en Julia besluit dat ze niet langer in zonde kan leven (aangezien de katholieke kerk echtscheiding sterk afkeurt). Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Charles op Brideshead gestationeerd, maar de gehele familie is intussen weggetrokken.

Homoseksuele thema’s

De relatie tussen Charles Ryder en Sebastian Flyte wordt in het boek slechts beschreven als een emotioneel verbond, maar zowel de roman als de televisieserie lijken er op te wijzen dat ze ook een fysieke relatie hadden. Evelyn Waugh heeft weinig uitspraken gedaan over dit aspect van zijn werk. Hij bekeerde zich tot het katholicisme, maar verschillende biografen zijn ervan overtuigd dat hij homoseksuele relaties had tijdens zijn studententijd in Oxford. Waugh zei: “Charles romantische affiniteit voor Sebastian is gedeeltelijk te danken aan de wereld van glamour die Sebastian vertegenwoordigt, maar ook aan Charles drang als sterk persoon om een zwakke persoon te beschermen. Het is ook een voorbode van de liefde die Charles later voor Julia Flyte zal voelen.”

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 04 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.