Bannon, Ann – Women In The Shadows

women-in-the-shadows“Woman In The Shadows” is een lesbische pulproman geschreven in 1959 door Ann Bannon (Ann Weldry). Het is het derde boek in een reeks die bekend werd als “The Beebo Brinker Chronicles”. Het werk werd het eerst gepubliceerd in 1959 door Gold Medal Books, opnieuw in 1983 door Naiad Press en opnieuw in 2002 door Cleis Press. Elke editie kreeg een andere cover.

“Woman In The Shadows” is het meest controversiële en minst populaire boek uit de serie, waarin de grenzen tussen helden en slechteriken vervagen. Volgens Ann Bannon zelf had ze voor dit boek haar inspiratie gehaald uit haar frustraties over haar eigen huwelijk. In het boek komen ook thema’s voor als interraciale verhoudingen, huiselijk geweld en zelfverachting.

Verhaal
Laura Landon woont al twee jaar samen met haar geliefde, de brute maar knappe butch Beebo Briker. Hun relatie loopt echter slecht en ze zijn beiden gefrustreerd. Na een feestje voor hun tweejarig samenzijn merkt Beebo op dat er bijna geen andere koppels zijn die al zo lang samen zijn zoals zij. In haar dagboek vraagt Laura zich af waarom ze allemaal zoveel drinken en relaties aangaan waarvan ze al op voorhand weten dat die niet lang zullen duren. Hun gemeenschappelijke vriend Jack Mann ziet hoe Beebo zich meer en meer overgeeft aan alcohol en hoe Laura steeds meer interesse toont voor andere vrouwen.

Laura wordt gefascineerd door de exotische Tris Robischon. Tris is een danseres en Laura wil bij haar danslessen volgen. Jack, die nogmaals met een gebroken hart kampt nadat zijn vried Terry hem heeft laten zitten, probeert Laura te overtuigen om met hem te trouwen. Laura reageert hierop geschokt. Nadat ze Tris heeft bezocht, komt Laura thuis en ziet er Beebo’s hond liggen die brutaal is afgeslacht en een gewonde Beebo die brutaal is verkracht nadat, volgens Beebo zelf, enkele gangsters hebben ontdekt dat Beebo een vrouw is in plaats van een man. Laura verzorgt Beebo enkele weken maar doet dit niet van harte.

Laura’s lessen bij Tris worden steeds meer intiem en Beebo weigert om nog te gaan werken en drinkt steeds meer alcohol. Vol verveling en alcohol begint Beebo steeds meer het doen en laten van Laura te volgen. Wanneer Tris onaangekondigd op bezoek komt, valt Beebo haar aan en slaat ze Laura. Laura verlaat haar en trekt uit wanhoop naar Jack. Hij stelt haar nogmaals voor om met hem te trouwen: ze zouden samen leven en misschien kinderen hebben maar ze zouden nooit samen slapen. Bovendien zouden ze beiden relaties kunnen hebben.

Tris voelt zich aangetrokken tot Laura maar ze is verward en ze weet niet wat ze met haar emoties moet doen. Ze nodigt Laura uit voor een veertiendaagse vakantie aan het strand. Tris flirt er tegelijkertijd met mannen en met Laura. Uiteindelijk gaat Tris in op de avances van Laura maar ze geniet er niet van. Laura schaamt zich en keert terug naar Jack. Die vertelt haar over hoe Beebo nog meer is afgetakeld en ze gaat akkoord om met hem te trouwen.

Ze trouwen en beginnen een zeer ongewone relatie. Laura heeft slechte voorgevoelens en die worden bevestigd wanneer Terry terugkeert naar Jack. Laura gaat Beebo opzoeken. Deze geeft toe dat ze zelf haar hond heeft afgeslacht en dat ze haar verkrachting in scène heeft gezet. De terugkeer van Terry zorgt er bij Jack voor dat hij naar de alcohol grijpt. Ondertussen overtuigt Beebo Laura ervan om terug bij haar te komen. Ze leven een poosje samen, maar de passie is verdwenen. Wanneer Laura uiteindelijk terug gaat naar Jack ontdekken ze dat ze zwanger is van hem…

Women In The Shadows door Ann Bannon

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.