Bannon, Ann – Odd Girl Out

odd-girl-out“Odd Girl Out” is een lesbische pulproman geschreven in 1957 door Ann Bannon (Ann Weldry). Het is het eerste werk in een serie van pulpromans die uiteindelijk bekend zouden worden met de naam “The Beebo Brinker Chronicles”. Het boek werd in 1957 voor het eerst gepubliceerd door Gold Medal Books, opnieuw in 1983 door Naiad Press en opnieuw in 2001 door Cleis Press. Elke editie kreeg een andere cover. Pas in 1983 kreeg schrijfster Ann Bannon te horen dat haar eerste roman de tweede bestverkopende paperback was van 1957.

In het originele verhaal dat Bannon gaf aan Gold Medals Books, speelden de gebeurtenissen zich af in een studentenhuis en was er een nevenverhaal waarin twee vrouwen een relatie hadden met elkaar. Haar redacteur gaf haar de oorspronkelijke tekst terug en vroeg haar om meer over de twee vrouwen te schrijven. Toen ze de tekst terug gaf aan haar redacteur had ze geen woord veranderd en dit werd “Odd Girl Out”. In het voorwoord van de editie schreef Bannon dat Gold Medal Books alle controle had over de cover en de titel. De uitgever van Bannon koos de titel “Odd Girl Out”. Lesbische pulpromans kregen meestal een suggestieve covertekening en een obscure titel die verwees naar de inhoud van het boek.

Ann Bannon kreeg inspiratie voor het schrijven van haar boeken nadat ze “Spring Fire” doorVin Packer las en “The Well of Loneliness” door Radclyffe Hall. Het was Marijane Meaker (de echte naam van Vin Packer) naar wie Bannon schreef en die haar introduceerde bij haar uitgever bij Gold Medals Books. Ann Bannon was 22 toen ze begon te schrijven aan “Odd Girl Out”.

Verhaal

Laura Landon is een eerstejaarsstudente aan een fictieve universiteit in het midwesten van de Verenigde Staten. Ze is zeer verlegen en introvert en voelt zich aangetrokken tot Beth Cullison, de voorzitster van de studentenvereniging. Beth is extrovert en vriendelijk, ze kan goed met de jongens omgaan maar ze voelt een leegte in haar leven. Ze begrijpt niet hoe de andere meisjes zo in beslag worden genomen door de mannen in hun levens, hoewel ze het zelf al een paar keer met een man heeft geprobeerd. Telkens ze probeert om intiem te zijn met een man, breekt ze de relatie af omdat ze zich teleurgesteld voelt.

Beth deelt een kamer in het studentenhuis met Emmy en overtuigd Laura om zich aan te sluiten. Laura is dol op de belangstelling van Laura maar voelt zich jaloers op de andere meisjes waarmee ze omgaat. Laura en Beth maken samen afspraakjes om naar films en toneelstukken te gaan kijken en Beth beschouwt Laura als een puzzel: ze weet niet goed wat ze van haar moet denken. Laura is ontzettend jaloers op Beth’s meest recente verovering: Charlie, die tot grote verrassing van Beth nieuwe gevoelens bij haar losmaakt. Laura is zo erg in de war omdat haar emotieloze opvoeding in conflict komt met de gevoelens die ze evaart dat ze zichzelf begint te verwonden.

Beth begint te beseffen welk effect zij heeft op Laura, plaagt haar een beetje mee maar de aantrekkingskracht van Laura is zo groot dat ze samen een verhouding beginnen. Deze wordt bedreigd door haar relatie met Charlie. Ze voelt zich schuldig omdat bij elk teken van affectie naar Charlie toe, Laura pijn doet.

Beth verliest haar vertrouwen in het studentenhuis en de universiteit wanneer tijdens een gekostumeerd bal, Emmy dronken wordt en haar vriend Bud haar over zijn schouder gooit waardoor haar kostuum afvalt. Het studentenhuis gooit haar buiten nadat ze is betrapt op seks met Bud. Bud is kwaad en voelt zich verantwoordelijk. Hij stelt Emmy gerust en belooft om met haar trouwen. Of hij deze belofte zal nakomen, blijft onduidelijk. Emmy schrijft naar Beth over haar frustraties met Bud. Beth verlaat de universiteit om met Laura samen te zijn en ze beramen een plan om samen weg te lopen. Charlie dwingt Laura om hem alles te vertellen over haar relatie met Beth en zij vertelt hem alles. Charlie onderschept Beth wanneer zij op weg is naar het station om Laura te ontmoeten. Hij noemt hun relatie kinderachtig maar Beth vertelt hem dat ze niet verliefd is op hem en dat ze alleen van Laura houdt. Charlie brengt haar naar het station en zegt dat ze zelf moet kiezen: hij zal nog een half uur op haar wachten. Ondertussen zit Laura te wachten op Beth in de trein. Die komt haar gedag zeggen en loopt snel naar Charlie…

Odd Girl Out door Ann Bannon

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.