Lendering, Jona – Alexander de Grote

alexander-de-grote Alexander de Grote spreekt al generaties lang tot de verbeelding. Ook dit jaar verschijnt er weer een film over hem, geregisseerd door niemand minder dan Oliver Stone. Maar wie wil weten hoe het allemaal écht is gegaan, moet eerst het weergaloze nieuwe boek van Jona Lendering lezen.

Over Alexander de Grote zijn sinds zijn dood al heel wat boeken geschreven. Maar “Alexander de Grote. De ondergang van het Perzische rijk” biedt ons een compleet nieuw beeld van de Macedonische heerser. Als geen ander weet Lendering door de traditionele Griekse propaganda heen te prikken, puttend uit de verrassende rijkdom van Babylonsiche en Iraanse bronnen. Aan de hand van talloze vertalingen uit authentieke verslagen, waaronder recent ontcijferde kleitabletten, neemt Lendering ons mee op reis met Alexander. We trekken door verre landen met indrukwekkende landschappen, langs vreemde volkeren met andere culturen en ontmoeten gevaarlijke tegenstanders.

Lenderings Alexander is niet louter een held of meedogenloze veroveraar, maar vooral een jonge leider gevangen tussen verschillende culturen, die één wilde zijn met alle mensen voor wie hij verantwoordelijk was en tegelijkertijd gezag moest uitstralen. Ook Alexanders belangrijkste tegenstander, de Perzische koning Darius III, wordt in een nieuw licht gezet, niet als de traditionele lafaard uit de Griekse bronnen, maar als een capabel generaal, knap organisator en moedig man.

Naast de grotere historische lijn worden ook gewonere vragen behandeld: hoe werd het leger van voedsel voorzien? Waaraan stierven de mannen op het slagveld? Wat konden de doktoren nog doen? Wat was de rol van de Perzische vrouwen aan het Macedonische hof? Wat leerde de Macedoniërs van de verslagen volkeren?

Jona Lendering is oudheidkundige en schrijver. Voor dit boek reisde hij onder andere door Turkije, Iran en Pakistan. Eerder publiceerde hij onder meer “De randen van de aarde. De Romeinen tussen Schelde en Eems” en “Stad in marmer. Gids voor het antieke Rome aan de hand van tijdgenoten”.

Alesander de Grote door Jona Lendering
Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep, €22,95, ISBN 90-253-3144-0

Vertel anderen over dit artikel :
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Twitter
  • E-mail this story to a friend!
  • Netvibes
  • NuJIJ
  • Technorati
Geplaatst op 03 augustus 2009 - 0 reacties op dit artikel.

Tags : , , , , , , , ,

Geef jouw mening

Invulvelden met een (*) zijn verplicht in te vullen.